Se till att du har dina attgöralistor där du behöver se dem, när du behöver se dem – och bara där & då!
Varför?
- Du vill inte distraheras av sådant du ändå inte kan göra något åt. Du vill ha olika attgöralistor för olika situationer. Då kan du välja att bara titta på de listor som gäller för den plats du befinner dig på och de verktyg du har till hands. Då kan du lätt välja vad du ska ta tag i beroende på hur mycket tid och energi du har.
- Du vill inte överväldigas av en knökfull lista. När du delar upp din attgöralista i flera för olika sammanhang blir varje lista naturligtvis kortare och därmed med överblickbar. Dessutom slipper du stressas av jobbpunkter på fritiden, eller punkter som har att göra med en ansträngande renovering när du sitter på jobbet.
- Du vill se dina listor vid rätt tillfälle. En fara med att se attgörapunkter alltför ofta vid fel tillfälle är att du blir blind för dem. Har du dina listor på rätt plats behöver förlita dig på att själv komma ihåg vad du skulle göra – vilket är hela poängen med attgöralistor.
Exempel
- Du hade tidigare dina räkningar i en klämma på kylskåpet. Då såg du dem varje gång du lagade frukost, lunch och middag. Men eftersom du brukar sitta i soffan när du betalar dem glömde du ofta att betala dem i tid. I stället började du sätta upp punkten ”Betala räkningar” i den attgöralista du har i din dator. Räkningarna la du i en plastmapp med papper du har i din väska.
- Du ska just gå ut på stan i ärenden. Du ser till att du får med dig din lista märkt ”På stan”. Där står bland annat att du ska lägga ett par brev på lådan, du ska köpa glödlampor på järnaffären och du ska lämna in dina köksknivar på slipning. Du tar med dig breven och knivarna och kilar iväg.
- Det är lördag och du sätter dig vid datorn och fyrar upp attgöralistan märkt "Vid datorn, fritid". Du slipper se och stressas av de många attgörapunkterna inför kommande veckans deadline. I stället sätter du igång med punkten ”Hitta bra hotell i Nice”.
Att tänka på
- Att du har tillräckligt många listor, men inte för många. Har du för många listor blir det bökigt att hålla koll på alla. Har du för få är risken stor att du ser attgörapunkter du inte kan utföra där du är och med de verktyg du har. Eller att du ser attgörapunkter du inte vill distraheras av.
- Att du inte bara tänker ”plats” utan även ”situation”. Kanske vill du ha en lista med alla telefonsamtal du behöver göra (du har telefon till hands och en ostörd stund). Eller en med alla bankärenden (du har dator, koddosa och räkningar till hands).
- Att du har varje lista i lämpligt format. Attgöralistan ska passa situationen då du behöver den. Är det en lista med uppgifter du behöver utföra på datorn är det förstås passande i datorn. Listan för ärenden måste vara smidig att ta med sig; antingen en papperslapp eller en lista i mobiltelefonen. För uppgifter hemma kanske det räcker med en lista på kylen.
Verktyg vi rekommenderar
- Se listan med verktyg i den första punktinsatsen ”Skaffa något att anteckna på”. Det här är det sjätte i en serie inlägg där vi ger tips för en smidigare tillvaro. Kalla det produktivitet, effektivitet eller lifehacks. Tillämpar du alla dessa tips kommer du närma dig David Allens metod ”Getting things done” – ofta förkortad ”GTD”. Prenumerera på den här bloggen eller följ @punktinsats på Twitter.
Foto av hamron under Creative Commons-licens.
Tips: ladda ner programmet, webbtjänsten och iPhone-appen EVERNOTE. Your life will never be the same again. Har aldrig haft sådan stenkoll på mina attgöra-listor sedan jag började använda det!
Posted by: Therese Reuterswärd | 2010.03.12 at 14:58
@Therese: Tack för tipset!
Posted by: Peter | 2010.03.12 at 15:16