Förra veckan var den tvåhundrafemtonde räknat från starten (om man räknar första veckan som nummer noll).
Roligast i förra veckan var att läsa Christian Åhs fina ord om vår artikelserie med tips för en smidigare tillvaro: ”Peter och Svantes serie Punktinsats är så bra att jag blir glad i själen och stjäl till internbloggen.” (Via hans Google Reader.)
Större delen av veckan spenderade vi på projektet kring webbprestanda; jag citerar anteckningarna om vecka 212:
”Under senaste året har vi jobbat mycket med hur prestandaproblem kan gömma sig i HTML och CSS och hur man skriver effektiv Javascript. Det är fortfarande ett okänt område för många och vi jobbar på ett format för att sprida den här kunskapen utifrån företags egna behov.”
Formatet vi arbetar med är ett där vi först gör en rejäl granskning av kundens sajt och sedan håller en workshop där vi både lär ut vad som utmärker snabbladdande webbsidor och går igenom resultatet av granskningen . Poängen är att man därefter ska vara rustad ta itu med de problem vi identifierat och förebygga dem i framtiden.
Det spenderas en hel del möda på webbprestanda redan – men tonvikten är på serversidan, med lastbalansering, cachning i flera olika skikt osv. Och visst spelar det roll, men faktum är att vad som händer på klientsidan har avgörande betydelse för hur snabbt webbsidor laddar.
Även om svarstiderna från bakänden är optimala hänger det på att resurserna portioneras ut till webbläsaren på rätt sätt och att Javascript tajmas att exekvera i rätt moment. Annars uppstår trafikstockning och sidan laddas ryckigt.
Mer om detta längre fram.
Intressant läsning
- Buzz by DeWitt Clinton from Buzz. En av utvecklarna i teamet bakom Google Buzz berättar att deras vision liknar den för Wave, dvs att det ska vara en komplett öppen plattform där vem som helst kan sätta upp en egen ”Buzz-nod” och där meddelanden flödar fritt mellan. (Via Jyri Engeström.)
- New displays for e-readers: Read all about it | The Economist. Economist om de olika typer av skärmar som utvecklas för kommande modeller av läsplattor. Oavsett om man tror på läsplattor eller inte är det grymt fascinerande tekniker. ¶ Vad sägs om den som kallas ”mirasol”, där två lager av mikroskopiska speglar vinklas så ljus släpps in och studsar tills ljuset för varje pixel nått rätt våglängd, dvs färg. ¶ Eller en annan teknik kallad ”electrowetting” där vatten och färgad olja pressas mellan två skikt, där det ena är ”hydrofobiskt” och stöter bort vattnet. När man applicerar ström på en pixel attraheras vattnet och knuffar in oljan i ett utrymme mellan pixlarna så att den göms. ¶ Båda dessa tekniker möjliggör alltså riktigt strömsnåla färgskärmar som samtidigt är snabba nog att kunna visa video.
- Social Media: Consumers Trust Their Friends Less - Advertising Age - News. PR-byrån Edelman har vad jag minns de senaste två åren rapporterat om hur vi har störst tillit till ”folk som oss själva” när det gäller att fatta beslut om något. I år noterar de i sin Trust Barometer en rätt dramatisk tillbakagång. De förklarar det med att vi i dessa tumultartade tider blivit mer skeptiska, men gissar att vi tröttats ut av att marknadsföring mer och mer sker i sociala kanaler – och kanske också av att våra kontakter ständigt annonserar vad de gillar. (Via Rasmus Sellberg.)
Recent Comments