Skrev lite på Jaiku om vad jag gillar med nya Reuters.com. Dumpar det här också. Finns mer att säga, men detta var vad jag kunde komma på på rak arm.
Jag tar saker i den ordning jag kommer att tänka på dem.
Först att sajten är så ”semantisk”. Inte bara artiklar och deras kategorier utan artiklarna är ordnade efter ämnen, marknader, geografi, företag som nämns, osv.
I kombination med detta dynamik; de highlightar t ex ”ämnen” (i popupen ”News & Markets”) som är heta just nu – men förutom rena ämnen (”Climate Summit”) kan det också inkludera särskilda avdelningar (”Route to Recovery”) och företag (eBay). Mycket mer meningsfullt än att bara ranka populära artiklar.
Personaliseringen. Du kan ”följa” avdelningar, underavdelningar, ämnen osv – och allt det du följer blir till en personlig ström artiklar. Dessa kan du få mejlat till dig som en stilig PDF.
Jag gillar artikelpivoteringen, ”andra artiklar folk läst efter denna”.
Och såna smådetaljer som att de använder a:visited
för att indikera artiklar man har läst (varför görs inte det oftare?).
Tycker bloggintegrationen är snygg. Så gott som alla journalister har en blogg, men om de bloggar sällan eller inte alls så innehåller bloggen i alla fall puffar för alla journalistens artiklar. Se t ex Phil Wahbas blogg för ett exempel på en som mixar artikelpuffar och blogginlägg.
Och journalisterna kan delta i andra bloggar på Reuters.com förutom sina egna. När de skriver där syndikeras det till deras egna.
Tycker de bjuder en enkel ingång till en knökfull nyhetssajt. Tillsammans med CNN så ligger de verkligen i framkant.
Gillar blocket ”Upcoming at Reuters” men skulle också vilja ha något som New York Times Week In Review.
Är inte skälet till att a:visited används ganska sällan att det är svårt att visa att artikeln uppdaterats? Skulle förstås gå att lösa med en parameter-länk, men det har nog ingen tidningsdesigner någonsin tänkt på.
Posted by: Kal Ström | 2009.12.15 at 22:23
Är det inte ett ganska svagt skäl i så fall? Hur stor är sannolikheten att man snappar upp att en artikel uppdaterats på en typisk nyhetssajt? Och hur ofta uppdateras de?
Jag tror snarare att det har blivit vedertaget att länkar har samma färg oavsett state. Man ifrågasätter det inte.
Posted by: Peter | 2009.12.15 at 23:38