Joakim Jardenberg på Mindpark skrev för ett tag sedan om fem grejer som alla mediehus bör göra omedelbart. Punkt fem:
Och på tal om API, skaffa ett eget. Gör ditt innehåll ”programerbart”. Det är det stora steget av de här fem, så det behöver inte vara klart imorgon. Men börja läs på, och börja arbeta i den riktningen.
Här är New York Times ett väldigt inspirerande föredöme. På kort tid har de öppnat fyra API:er mot tidningen:
- Campaign Finance API som gör tidningens insamlade data om presidentkandidaternas finansiering tillgängligt (14 okt).
- TimesTags API som använder tidningens metadata till att erbjuda en semantisk web service (21 okt).
- Movie Reviews API som gör filmrecensioner från 1924 och framåt maskinellt sökbara (28 okt).
- Community API som öppnar upp läsarnas kommentarer (30 okt).
Valet av API:er är mycket intressant. Det uppenbara valet vore ett API för tidningens artiklar men här öppnas i tur och ordning bakgrundsmaterial, metadata, mer semantiskt rika artiklar samt socialt material upp.
När jag läste Joakim Jardenbergs inlägg måste jag säga att jag läste ”material” som ”artiklar”. Men vad New York Times har gjort är att titta på tidningens fullständiga material för att se vad som skulle kunna bli användbara tredjepartstjänster. Bakgrundsmaterial, metadata, kommentarer – artiklar kommer säkert i någon form men det är talande att de inte utgår därifrån.
Som jag sa när jag chattade med min vän Malte häromveckan, ”Gillar själva idén om en tidning ... som en stor webservice som man kan bygga grejer mot, och där det råkar finnas en nättidningsliknande projicering av innehållet”. Alltså apropå att papper och text bara råkar vara en av många möjliga ”projiceringar” av det värde journalister skapar, bara det att det är den vi levt med längst.
Inspirerande är också Adrian Holovaty som med tjänsten Everyblock vill ”omdefiniera journalistiken”. När han intervjuades av Chicago Tribune sa han att ”We're creating an ordered view of chaos. That's what journalists do, right?”
Intressant indeed. Nyhetsdeskarna blir snarare bärare av kvalitetssäkrad information än distributörer. Lite som TT är idag.
Posted by: P-M Nordkvist | 2008.12.30 at 13:44