Vi såg det när Hotmail släpptes 1996. En gratis mejltjänst där varje mejl innehöll en länk för att öppna ett eget konto.
Vi såg det tio år senare när YouTube gjorde det lätt att posta videoklipp till bloggar och MySpace-sidor.
Och vi ser det idag med FaceBook-appar som annonserar sig via nyhetsflödet och förfrågningar.
Virulent spridning. Viral growth.
Ju fler som fick mejl sända från Hotmail desto fler klickade på länken och skaffade eget konto. Om varje som skaffade Hotmail-konto så bara fick två andra att också göra det så hade över 65000 värvats bara fem led senare.
Ju fler som såg ett YouTube-klipp desto fler som postade det till sina egna bloggar och MySpace-sidor. Där fler såg och postade. Samma sak med FaceBook-apparna. De sprids som en smittsam sjukdom genom den sociala grafen.
Exemplen kommer från en intressant artikel i Fast Company av Adam L. Penenberg om den sociala nätverksplattformen Ning.
Där Hotmail, YouTube och FaceBook-appar representerar den enklaste formen av virulent spridning – i artikeln kallad virulent loop – är Ning enligt ene grundaren Marc Andreessen det hittills enda exemplet på en ny ännu mer virulent form – en dubbel virulent loop.
Vad är då en dubbel virulent loop? Jo, det är en kombination av en enkel virulent loop – där någonting sprids snabbt eftersom det innehåller något slags mekanism för att enkelt spridas vidare av mottagaren – och ytterligare en form av virulent spridning – virulenta nätverk.
Ett virulent nätverk är något vi sett varje gång en social nätverkstjänst blivit populär. Skillnaden mot enkla virulenta loopar är att spridningen sker genom genom att mottagarna blir medlemmar i ett nätverk. I en virulent loop sprids något genom något slags medium utan att lämna några bestående spår, medan de virulenta nätverken ständigt växer i antal noder och kopplingar mellan dessa.
Där FaceBook-appar är exempel på enkel virulens är FaceBook självt exempel på ett virulent nätverk. Liksom MySpace, Friendster, LinkedIn och så vidare. Men även eBay och Google AdSense nämns som exempel i artikeln. (Rimligen borde i sådana fall Hotmail också räknas hit.)
Ning då. Ning är inte ett socialt nätverk utan en plattform för sociala nätverk. Skillnaden är att du på Ning kan skapa egna nätverk för syften du själv bestämmer. Det finns nätverk för brandmän, för olika sportlag, för artister och band, för crafts-intresserade – över 200.000 stycken.
Så en dubbel virulent loop är alltså en form där virulenta nätverk skapas och sprids virulent.
Var du med på den? Tänk dig att du är brandman och blir inbjuden till nätverket Firefighter Nation. Du går med och bjuder in några kolleger. Det är en enkel virulent loop.
Tänk dig också att det är första gången du hört talas om Ning och möjligheten att skapa egna nätverk. Eftersom du gillar flugfiske och att knyta egna flugor så bestämmer du dig för att att skapa ett nätverk för att förhoppningsvis hitta andra intresserade att diskutera med. Det är virulent nätverk. (I alla fall ett potentiellt.)
En dubbel virulent loop är alltså när man som Ning mäter sin tillväxt i antal skapade nätverk – för en månad sedan räknade man fler än 1000 nya varje dag – vart och ett potentiellt virulent.
Nu är jag inte helt övertygad om att Ning skiljer sig så dramatiskt mot FaceBook när det gäller tillväxtpotentialen som Marc Andreessen vill göra gällande.
På FaceBook finns grupper, fansidor och appar som alla kan fungera som medel för spridning, förutom den spridning som medlemmarna i nätverket står för i form av inbjudningar. Och kring varje av dessa kan man säga att nätverk uppstår – förvisso inte oberoende av FaceBooks egentliga nätverk, men åtminstone potentiellt virulenta.
Men det är en intressant teori. Det ska bli spännande att se om Andreessens bedömning håller.
Lite relaterat:
Uppdatering: Se också Rasmus på Daytona och SuperAnton om detta.
Uppdatering igen: Jonas på Cloud Nine och Kristofer Mencák.
(Foto Taro Taylor under Creative Commons-licens.)
Hej,
jag håller med om att jag inte tycker att det skiljer sig så fasligt vad gäller tillväxtpotentialen.
Något jag dock stör mig på, och som används mer och mer verkar det som, är de "genvägar" som företag och facebook applications försöker sig på i den virala loopen. Se t ex: http://www.nephila.se/blog/2007/12/07/genvag-i-den-virala-loopen/
(Disclaimer: min egen blogg)
Posted by: Kristofer Mencák | 2008.04.21 at 20:20
Bra sammanfattat. Thnx.
Posted by: judith wolst | 2008.04.24 at 22:01
Bra sammanfattat. Thnx.
Posted by: judith wolst | 2008.04.24 at 22:03
Kristofer: Ja, bra poäng! Det är lite väl mycket larv kring virulens bland FaceBook-appar. Förutom att man ska tipsa folk redan när man lägger till dem så känns det som många börjar i virulens-änden. Lite, "Okej, man skulle kunna sprida en app på det här sättet, vad kan vi hitta på för syfte med en sån app?”
Judith: Roligt att du gillade!
Posted by: Peter | 2008.04.25 at 06:50