Ok, jag har testat Spotify och jag ska försöka bygga på vad andra har skrivit i stället för att skriva en recension.
Att försöka göra världens bästa musikspelare och finansiera den med annonser, vilket är Spotifys mål, är ett stort projekt med åtminstone tre större hinder att ta sig förbi:
- Bygga en riktigt bra klient och en arkitektur som kan hantera miljontals samtidiga användare
- Säkra licenser från rättighetsinnhavarna (skivbolag med flera)
- Annonsförsäljning
Liksom Henrik är jag väldigt imponerad av klienten. De lånar friskt från iTunes men har också en del eget att komma med, och det känns helgjutet. Riktigt välgjort. Och utmaningen att göra riktigt bra gränssnitt ska inte underskattas.
När Andreas Ehn talade på Hej! 2007 berättade han att klienten är ca 700 KB inklusive ca 200 KB för Windows Vista-ikonen. Jag visade klienten för min kontorskollega som har stor erfarenhet av grafik och ljud tvärs över plattformar och han var imponerad över storleken på klienten.
Det är alltså en helt egenutvecklad klient. Vad jag förstår har de utvecklat grafikbibliotek och sådant själva också. Även protokollet och lagringssystemet är eget. En stor del av Andreas Ehns presentation handlade just om att det kan löna sig att återuppfinna hjulet.
Henrik fortsätter:
En titt på betan ger bara insikt i punkt 1. Om Spotify löser de två första tror jag chansen är stor att programmet laddas ned 50-100 miljoner gånger (det vill säga en global superhit i klass med Skype och Napster).
Här måste jag säga att jag tvivlar. Vem vänder sig Spotify till? Är det till radiolyssnarna? Men är de inte nöjda med att bara knäppa på reklamradion och få musiken vald åt sig? Varför skulle de ladda ned en klient för att få samma funktionalitet? I det sammanhanget spelar det ingen roll om klienten är 700 KB eller 5 MB.
Eller vänder de sig till de mer musikintresserade? Men är de inte nöjda med sin nuvarande musiksamling? Varför skulle de switcha till en reklamfinansierad strömmande klient för att lyssna på musik de redan har köpt? Man kan förvisso tänka sig att de skulle lyssna på jobbet eller andra platser där de inte har tillgång till sin musiksamling.
Nu trodde jag inte att jag skulle vara intresserad av att använda Spotify, men jag vacklar lite. Jag kan helt klart se framför mig att jag kommer använda den för att provlyssna grejer jag kanske ska köpa. I dagsläget söker jag på Hype Machine, laddar ner, märker spåren ”evaluation” och raderar eller köper efter några provlyssningar.
Anledningen att jag kan tänka mig det är katalogen. Återigen Henrik:
Det är också tydligt att det är stor skillnad på att ha riktigt många och alla låtar. Flera gånger, men inte ofta, har det hänt att en låt jag sökt efter inte har funnits i Spotifys bibliotek. Återigen återvänder vi till punkt 2.
Här har jag en annan uppfattning, en som ligger närmare Christians. Jag har testat att söka på grejer jag tycker är obskyra och i de allra flesta fall har det funnits i Spotifys katalog. I flera fall är det artister och band som inte finns på iTunes Music Store.
Kanske är det annorlunda med mainstream. Jag vet inget om Henriks musiksmak. Kanske är han mer mainstream än jag, kanske söker han efter mainstream i egenskap av affärsutvecklare – han vill avgöra marknadspotentialen.
Kanske är det så att de har fått med sig de mindre bolagen och de mindre artisterna hos de stora.
Ok, vidare. Erik:
Så klart vill man ha mer [...]. Sociala funktioner, så klart, så att man kan rekommendera musik till sina vänner och hitta via andra, sån Last.fm-funktionalitet (David vill också ha det); tillgång till “attention data”, antingen som en feature som visar spelade gånger och visualiserar det, eller som möjlighet att exportera till andra tjänster, närmast Last.fm.
Jag håller med. För mig är det viktigt att klienten antingen är så öppen att folk kan göra en Last.fm-plugin eller att Spotify själva bygger in det. Jag är beroende av att visa upp vad jag lyssnar på och skulle inte kunna switcha utan den funktionen.
En titt på klienten för last.fm ger ju en fingervisning om vad man kan göra: identifiera användare som lyssnar på liknande musik som jag och få tips om musik man inte själv lyssnar på. Hitta relaterade artister till den man nu lyssnar på. Eller en sak som last.fm inte gör: att i realtid kunna lyssna på samma låt som en vän eller skapa en radiokanal inom en grupp.
Mycket bra idéer. Och det leder vidare till något annat jag har tänkt på, att möjligheten att ”browsa” är begränsad.
Att navigera katalogen påminner mycket om iTunes. Men i nuläget måste du börja med en sökning. För en del av artisterna finns det länkar till liknande artister. Men bortsett från det är det ett sök och finn-gränssnitt, inte ett där man casually browsar runt och upptäcker oväntade saker.
Innan Spotify släpptes i beta talades det om det som en ”tjänst för musikrekommendationer”. Och det tror jag inte finns med i nuläget. Men jag är inte säker.
När man själv letar upp musik och spelar kan man ”köa upp” låtar, lite som Party Shuffle i iTunes. Och vid ett par tillfällen tyckte jag att det hamnade låtar där som jag inte köat upp. Först antog jag att Spotify fyllde på med musik jag borde gilla. Men sedan tog kön slut och inga fler spår köades. Så jag vet inte om jag lurade mig själv, att jag råkat köa spår utan att veta om det.
Ok, tror det är bara en sak till jag vill ha med nu. Det om reklamen. Det är alltså fråga om reklamavbrott i musiken där Spotify försöker vaska fram reklam som ska vara relevant för mig som lyssnar. Ene Spotify-grundaren Daniel Ek i ett mejl:
Genom att försöka göra smarta saker med reklam hoppas vi dock att dessa skall kunna hållas till ett minimum samtidigt som de inte bör upplevas som störande utan snarare intressanta.
I sin presentation nämnde Andreas Ehn att reklambyråerna med webben blivit vana vid att rikta reklam baserat på demografi, så de vill ha detsamma för traditionell reklam, dvs. ”radioreklam” i det här fallet.
Här undrar jag återigen vilka de ser som sin marknad. Låt säga att de lyckas få radiolyssnarna att ladda ned klienten i stället för att knäppa på radion. Då kan de profilera dem baserat på vad de lyssnar på och på vad de skippar förbi. Men kommer de vilja köpa den musik som annonseras när de kan lyssna på den med reklamavbrott – vilket är något de är vana vid från radion.
För de som lyssnar på egen musik och skyr reklamradion är det en utmaning att lyckas avbryta för reklam utan att irritera. Kan man rikta reklam för artister man inte lyssnat på men borde gilla kanske reklamen kan upplevas som relevant, men återigen är frågan om man kommer köpa skivan.
Eller så är det reklam om andra saker än musik. Lyssnar jag på Ulf Lundell kan jag vara intresserad av öl, kanske (sa han fördomsfullt). Lyssnar jag på Wilco vill jag höra om bolån.
Hur som helst, det ska bli väldigt intressant att se hur det går för dem. Lyckas de få miljoner människor att installera klienten som Henrik tror? Att de lyckas locka reklamköpare i början tror jag. Men kommer mätningar visa att reklamen är effektiv? Kommer de köpa igen?
Jag har också använt klienten i ett par dagar nu. Jag har ingen behov av den sociala funktionen, och än så länge har jag inte mycket att invända mot klienten.
Min HDD krashade precis med ett 3-siffirgt antal Gb musik. Jag var lite smått deprimerad över detta men när jag fick tag i Spotify löste det mina problem. Jag hoppas och tror att det kommer bli en succé, jag kan inte tänka mig något annat.
Last.fm har enligt mig ingen chans mot Spotify. Vi får också ha överseende att det än så länge bara är en beta-version.
Ang. reklamen så hoppas jag att det inte kommer bli alltför störande. Jag tycker egentligen det är helt lugnt att dom slänger in en jingel mellan var tionde låt när man sitter hemma och lyssnar. Men skall man använda klienten på fester så blir det ju inte lika roligt. Vi får som sagt se hur dom löser detta. Peace
Posted by: Elias | 2007.05.12 at 13:53