Igår hölls konferensen Connection07 i Göteborg, väldigt lyckat arrangerad av Jonas Carlsson och Jonathan Nery på lab:kloud9.
Här är några anteckningar från Henrik Torstenssons presentation, vilken inledde dagen.
Henrik beskrev i sin presentation webben idag, jämförde den med webben igår och spådde lite om webben imorgon.
Han pekade ut fyra områden där han tror det kommer hända saker i framtiden:
- Internet i mobilen
- Personalisering
- Tjänster som använder både Internet och datorn
- Tjänster som spelar roll
Internet i mobilen: Henrik tror att det kommer driva upp internetanvändningen ytterligare, i takt med att det blir smidigare och kommer fler tilltalande tjänster.
Personalisering är det som intresserar mig mest. Henriks exempel var en annons från Volkswagen som poppade upp när han besökte Aftonbladet. Helt bortkastade pengar eftersom han inte är i närheten av att köpa bil.
Han jämförde Aftonbladet med Lunarstorm, vilka han menar har bättre annonsförsäljare. Där Lunarstorms annonser är ”lite mer relevanta för åldersgruppen” råder på Aftonbladet ”hela havet stormar”.
Henrik fortsatte att prata om balansen mellan relevans och integritet, dvs. att relevans kräver att man vet mer om individen men att man inte kan kartlägga hur som helst.
I samband med det ställdes en intressant fråga från publiken: ”Vad händer när alla annonser är relevanta?” Dvs. tänk dig Aftonbladet med lika mycket annonser, men där alla är intressanta för dig. Någon invände att det behövs färre annonser om de är relevanta, men frågeställaren trodde inte Aftonbladet skulle resonera så.
En annan intressant fråga ställdes av Kal Ström. Han undrade hur personligt relevanta annonser kunde fungera i olika sammanhang; vid olika tidpunkter är han ”Kal Ström interaktionsdesigner”, vid andra “Kal Ström småbarnsfar”. Och det är inte nödvändigtvis så att de här olika rollerna håller sig inom vissa klockslag; t.ex. 8 till 17, yrkesrollen.
Jag är inte säker på att den frågan kommer lösas. Jag skulle tippa att det räcker att vikta relevansen efter var annonserna visas. Dvs. besöker du Aftonbladet gör du det förmodligen inte i rollen ”interaktionsdesigner”, utan i rollen ”en som söker nyheter av tvivelaktig journalistisk kvalitet”.
Sedan tog Henrik upp tjänster som utnyttjar kapaciteten i ens dator. Något som han tror vi kommer se mer av. Som exempel nämnde han Joost, som liksom Niklas Zennströms och Janus Friis’ tidigare projekt Skype och Kazaa också bygger på en peer to peer-modell, dvs. att resurser delas mellan de som deltar i nätverket.
Sist pratade han om ”tjänster som spelar roll”, dvs. de som fokuserar främst på att vara till hjälp och nytta för människor och mindre på lönsamhet. Han nämnde Wikipedia som exempel men jag tolkade honom som att syftet inte behöver vara riktigt så nobelt. I en tid där kostnaderna är så låga blir det plötsligt möjligt att skapa saker som ”spelar roll” och att driva dem ideellt.
(Se vad andra skrivit om Connection07.)
Recent Comments