Om 2006 handlade om community och användargenererat innehåll så kommer 2007 och kommande år kretsa kring individens önskemål.
Dvs. personliga rekommendationer; automatisk individanpassning.
Detta är egentligen ingenting nytt, fortsätter artikeln och pekar ut Amazon och Google som tidiga exempel.
Nu tycker jag det är lite långsökt att placera detta i samma fack som anpassningsbara startsidor, som i fallet Google.
Amazon, däremot; någon gång kring 1998 började de experimentera med rekommendationer baserade på hur man betygsatt böcker (BookMatcher) och de har fortsatt till dags dato.
Som tecken på att 2007 blir individanpassningens år ges Digg, som senare i år får personliga rekommendationer. Vidare nämns att Yahoo och AOL samt ett gäng startups antingen har släppt eller arbetar på sådana funktioner.
Syftet då? För Amazon är den tydlig. 35 procent av försäljningen påstås komma från rekommendationer. Men för de andra?
Enligt artikeln är främsta syftet att hålla dig kvar längre så du kan exponeras för mer reklam. Så länge du hittar mer saker som intresserar dig kommer du stanna kvar.
Det är ju en vinkel att se det från. Själv skulle jag föredra att sätta nyttan för användaren främst.
Men visst ligger det något i det. Dock, om man har du AdSense så tjänar man inget på visningar utan på klick, och klick tar användaren med sig bort från din webbapp.
Ytterligare en faktor att ta hänsyn till är den personliga integriteten. Att samla data till rekommendationer förutsätter att man profilerar användarna, att man sparar vad de gillar och inte gillar, vad de tittar på, osv.
Hur som helst, jag tror stenhårt på rekommendationer och transparent individanpassning. Det går att tillämpa på så många områden och det är ett enormt kraftfullt sätt att sålla i information.
(Men, det händer ju inte i Sverige 2007. Möjligen utomlands.)
Recent Comments