En gång i tiden fick en programmerare på sitt bord att implementera mejlutskick. Han skulle just till att fylla i avsändaren när det slog honom att ingen sagt från vem mejlet skulle skickas.
Jaja, inte mitt problem, tänkte programmeraren och skrev dit adressen “[email protected]”. För säkerhets skull la han också till texten “*** DO NOT REPLY TO THIS EMAIL ***” först i mejlet.
Någonstans längs vägen har det här blivit mer eller mindre praxis.
Vilket är helt galet!
Du vill givetvis ha alla kommunikationsvägar öppna. Att klicka reply och skriva något är ett väldigt lågtrösklat sätt att ta kontakt när man just fått ett mejl.
Med andra ord:
- Sätt upp ett mejlalias för utskick från din webbapp.
- Använd den som avsändare för automatiska utskick.
- Uppmana mottagarna att ta kontakt om det är något de undrar över.
Hm, funkar [email protected] tro.
Hej. Jag antar mig ha en annan orsak till att en noreply-adress används vid utskick. Jag gör det själv på en webbplats jag utvecklar. Där skickar vi ut ca 100000 nyhetsbrev varje gång. Kan lova att det är rätt många av dessa som har angett felaktiga email, hotmail-konton som gått ut, semestermeddelande, emailleverantörer som har tillfälliga problem med sina mailservrar osv.
Vid alla dessa fallen studsar mailen tillbaks till användaren. Det blir några tusen varje gång. Helst skulle jag vilja ha ett konto som autotömmmer alla de som studsar men hittills raderar jag direkt i Firebird (outlook klarar inte dessa mailmassor så bra).
Jag skulle aldrig orka sovra bland mailen för att se om det är något meddelande från en människa. Ibland gör folk fel och skriver endå, men då hamnar de tyvärr direkt i papperskorgen. De får lära sig att läsa “svara ej” meddelandet underst ;).
Detta tror jag är en av de vanligast skälen till att man använder en noreply-adress till nyhetsutskick.
Posted by: Jesper | 2007.05.07 at 11:13
Visst är det som Jesper skriver. Men misstaget man gör är att man tror att eventuella studsar hamnar till samma adress som From-raden. Vilket i många fall är sant. Men gör man RÄTT så sätter man en envelope sender-adress som får peka på det stora svarta hålet (en adress som givetvis funkar, men som bara får ta emot studsar). Så får man legitima svar till From-adressen. Vilket borde fungera ypperligt. Men det är få som vet hur SMTP fungerar som konstruerar sådana här utskick.
Posted by: Patrik Wallström | 2007.05.07 at 11:13
Sen måste jag ursäkta för att jag inte läste artikeln ordentligt innan jag skrev min första kommentar. Det står ju som punkt ett att man ska använda ett mejlalias. Är detta samma sak som en envelope sender?
Tack för att ni tog upp det här. Kan innebära slutet på mina jobbiga tömningar på studsande mails.
Posted by: Jesper | 2007.05.07 at 11:13
Nä, mejlalias syftade bara på att sätta upp en svarsadress.
Ska jag vara ärlig så hade jag när jag skrev detta inte en tanke på problemet med studsar. Men oavsett det problemet så gäller ju principen att du vill göra det så lätt som möjligt för mottagaren att ta kontakt med dig.
Tack Patrik för tipset om envelope sender.
Förutom att kasta mejlen så kan det ju användas till att automatiskt märka felaktiga adresser så att utskick inte görs till dem i framtiden. Så gör den förträffliga tjänsten Campaign Monitor, t.ex.
Posted by: Peter | 2007.05.07 at 11:13
Här har du en som aldrig hört talas om envelope sender-adress. Tack så mycket för tipset, det ska undersökas.
Posted by: Jesper | 2007.05.07 at 11:13
Ja det stämmer ju verkligen att man vill göra det lätt för mottagaren att ta kontakt.
Men på större företag vill man ju att de ska kontakta rätt person. På en e-handelsajt vill man att kunder som har frågor om beställningar ska komma till orderavdelningen, frågor om produkter till en annan avdelning osv.
Annars blir det mycket vidarebefogande av mail inom företaget. Då är en kontaktsida på sajten det bästa där kunder kan välja rätt ämne.
Därför kan det vara skönt att ha en noreply-adress. Ett problem är dock att kunderna svarar till denna endå, och tror att de har fått iväg sitt meddelande. Här skulle det vara bra med en autosvarsfunktion typ “denna adress går ev att maila till”.
Detta har jag länge viljat kunna göra och ser nu envelope sender som en lösning. Utan denna skulle ett autosvar göra att alla studsande felmail genererade ytterligare autosvar.
Sen att automatisk märka felaktiga adresser är en bra ide. Har funderat på att bygga ett sånt system, för mailutskicken sker med egna funktioner. Men man kan ju inte banna på vid första felet, mottagarens adress kan ju vara tillfälligt ur bruk. Så i så fall får man väl testa i en månad typ och sen ta bort dem. Vet du hur Campain monitor fungerar på denna punkt?
Posted by: Jesper | 2007.05.07 at 11:13